Zázračný jablečný ocet na vlasy

O pozitivním vlivu jablečného octu se můžete na internetu dočíst mnoho.... Já se dnes více rozepíšu o efektu, jaký má na vlasy a vlasovou pokožku. Článek bych chtěla zaměřit více odborně a vysvětlit, proč je tak prospěšný a jak vlastně funguje.

maxresdefault

 

Vliv na vlasy

Když si myjete vlasy, potřebujete odstranit kožní maz, prach, stylingové produkty. Váš šampon má s největší pravděpodobností mírně kyselé až neutrální pH, aby tyto nečistoty mohl efektivně odstranit. Hloubkově čistící šampony mají dokonce zásadité pH 8-9, což je stejné, jako například mořská voda nebo mýdlo. Jenže takové pH otevírá šupinky, které jsou na povrchu vlasu. Když jsou šupinky otevřené, máte vlasy matné, hrubé, suché a dosti se cuchají, protože se šupinky do sebe zasekávají. Zásadité pH má také tvrdá voda, která Vám teče z vodovodního kohoutku.

Proto je po mytí šamponu často potřeba použít kondicionér. Ten má většinou více kyselé pH okolo hodnoty 4- 4.5, které umí šupinky uzavřít. Tím se vlas stane lesklý, hladký, hydratovaný a dobře rozčesatelný. Jen těžko byste hledaly kondicionér s nižší hodnotou a tady nastupuje jablečný ocet se svým pH 3! Díky tomu se po něm vlas perfektně uzavře a to má velmi pozitivní vliv na jeho ochranný plášť. Vlasy tak budou pevnější, odolnější, lesklejší a budou se méně cuchat.

Pro představu vám sem přidávám pH stupnici. Pro vlasy platí, že čím zásaditější pH, tím více se otevřou šupinky a vlas je "ježatý". Čím kyselejší pH, tím více se šupinky uzavírají a vlas je hladký. 

ph_hodnoty

phstupnice

 

Chelatační činidlo

Jablečný ocet umí ještě jednu věc. Dokáže odstraňovat vodní kámen, což možná využíváte při čištění vaší rychlovarné konvice :). Přesně takový efekt má i na Vaše vlasy. Tvrdá voda (i ze studny) obsahuje mnoho minerálních látek. Ty se okamžitě chytají na vaše vlasy. Začnou je tak velmi vysušovat, mohou měnit barvu vlasů, vytváří "šedý film" na povrchu a mohou dost zásadně ovlivnit i to, jak vám barvení a odbarvování bude ničit vlasy nebo jestli barva chytne do požadovaného odstínu. I proto v našem salonu děláme velmi intenzivní čištění pomocí Malibu C. I když jablečný ocet takovou sílu nemá, je to účinná zbraň pro domácí použití, kterou je dobré využít.

 

Vliv na pokožku hlavy

Zásadité pH a vodní kámen mají také neblahý vliv na pokožku hlavy. Jejich spojení silně narušuje její rovnováhu, což vede k přemnožení různých mikroorganismů, které způsobují svědivou, dehydrovanou pokožku s lupy či jinou dermatitidou. Prostředí pod odlupující se pokožkou je ideální pro život kvasinek a plísní, které mohou pokožku přivést až k zánětu. I z tohoto důvodu mohou vlasy začít padat. 

Přeliv z jablečného octa má dezinfekční účinky. Odstraňuje bakterie, kvasinky, plísně, viry a má také protizánětlivé účinky. Dokáže také prokrvovat pokožku, což vede k lepšímu zásobování vlasových cibulek potřebnou výživou a vitamíny.

Po používání přelivu z jablečného octa bude vaše pokožka zdravá, hydratovaná, pružná a čistá.

HAIR ELIXÍR od Almary je speciálně vyvinut pro kosmetické účely. Jedná se o bio hoštětínský jablečný ocet, ve kterém se měsíc macerují bylinky zaměřené pro určitý typ pokožky a vlasů. Speciální recepturu doplňují 100% přírodní esenciální oleje.

 

rf-feed-5-

Jak používat přeliv

1) Běžné mytí

Umyjte si vlasy vaším oblíbeným šamponem. Pokud chcete, můžete použít i váš běžný kondicionér, ale doporučuji alespoň jednou vyzkoušet octový oplach bez předchozí aplikace kondicionéru. Na závěr vlasy opatrně vysušte ručníkem a přelijte Hair elixírem ředěným v aplikační lahvičce nebo hrníčku s vlažnou vodou. Poměr může být od 1:3- 1:10. Já nic extra nevážím, ale od oka naliju do hrníčku jablečný ocet ve zhruba jedné pětině jeho obsahu. Zbytek dopustím vodou a vlasy tím přeliju. Chvilku masíruju a pak vlasy prosuším ručníkem. Hotovo.

2) Použití s maskou

Vlasy umyjete šamponem. Ten nám je nejen vyčistí, ale také otevře šupinky na povrchu vlasu. To je skvělé pro aplikaci masky, protože výživné složky se tak snáze dostanou dovnitř do vlasu. Proto byste neměli před maskou používat kondicionéry a vlas uzavírat. 

Masku necháte působit dle jejího návodu a opláchnete ji, pokud je to třeba. Na závěr přelijete vlasovým elixírem z jablečného octa a tím vlas dokonale uzavřete. Všechny výživné složky z masky zůstanou pěkně uvnitř vlasu a to je velmi důležité.

 

Na závěr bych chtěla říct, že i přesto, že má ocet svůj specifický zápach, tak v kombinaci s bylinkami a esenciálními oleji mi moc voní :). Pokud by ale vám nevoněl, tak nebojte. Po vysušení vlasů octový zápach vyprchá a pokud byste ho přeci jen cítili a nedělalo vám to dobře, tak si po octovém kondicionéru vlasy opláchněte čistou vodou. Sice se tím účinky trošku zmírní, ale lepší než nic :). 

Intervaly používání jsou čistě na Vás. Můžete elixír používat po každém mytí, jednou za týden nebo jednou za měsíc. Je vhodný pro muže, ženy i děti.


Kompletní výběr Hair elixírů najdete po rozkliknutí tohoto odkazu
:

Zde najdete video, jak elixír používat

 

 

 

 

 

 

 

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz